1. INTEF

1. INTERNACIONALNI TEATARSKI FESTIVAL – INTEF „DODIRNIMO ZVEZDE“ 14 – 18. AVGUST 2019.

Prvi INTEF festival održan je u periodu od 14 – 18. avgusta 2019. godine u Domu kulture na Mišaru. Na ceremoniji svečanog otvaranja govorili su Dušan Simić, direktor festivala, Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, a festival je otvoren pismom rediteljke i spisateljice Vide Ognjenović, dobitnice Sterijinih nagrada, koja je između ostalog prisutnima poručila:

„Leto je pravo vreme za ovako energetski uzvitlane pozorišne festivale. Vreme kad se slavi žetva, kad se pribiraju usevi, kad vredni ljudi vide i procenjuju plodove svoga rada. To je pravi kontekst za pozorišne svetkovine, jer je sve u zamahu i pokretu, pa se pozorište i život na pravi način mešaju i dopunjavaju. Teško je u ovakvim prilikama reći gde se stvarnost ozbiljno upliće u maštu, a kad pak mašta navlači masku stvarnosti tako dobro da gledalac shvati da se to o čemu se na sceni priča baš njemu dešava. Da sve što se na festivalu dogadja jeste istinita, razigrana i slobodna priča o njemu, gledaocu, osnosno najvažnijem saučesniku pozorišnog čina. Da slobodna priča i to treba naglasiti, jer neslobodno pozorište nije pravo, ono je imitacija. Čak i kad uspe da svojim sredstvima nadigra svaku ucenu sa strane bilo da je ona politička, tajkunska, malogradjanska, religijska, ili kakva druga, a mnogo ih je, pozorište stvara pod nepravednim okolnostima, jer mnogo energije troši na tom sporednom koloseku koji je pun sumnji, ograničenja, strepnji i straha od pozorišne slobode. I treba da se plaše pozorišta, jer ono zna sve naše vrline i mane i sve to iznosi na scenu tako da ona deluje kao veliko javno oglealo u kojem se svi ogledamo, bez fotošopa i laži, otvoreno, oči u oči. I neće naše lice biti lepše ako razbijemo to ogledalo. Prolepšaćemo se jedino ako razmislimo o sebi i pokušamo da se menjamo. Ono pozorište koje nas nasilno prolepšva u svojoj igri, igra prljavo. To je providna propaganda. Ne dajte se takvom pozorištu ono je zabavno sa podlom namerom da vam skrene pažnju sa važnih stvari.“

U glavnom programu festivalu, u omladinskoj selekciji nastupli su: Omladinska scena pozorišta „Janko Veselinović“ iz Bogatića, sa autorskim projektom „Hajde da ne žmurimo“ u režiji Ivane Terzić; Dramski studio „Prazan prostor“ iz Podgorice, sa autorskim projketim „Ljubav i nasilje“ u režiji Petra Pejakovića; Akademsko pozorište SKC-a iz Niša, sa predstavom po tekstu Kolin Sero „Mamin dašak u svemiru“ u režiji Dušana Matejića“; Pozorišna trupa „Drž – ne daj“ iz Novog Sada, sa autorskim projektom „Povuci potegni“ u režiji Maje Grgić i Akademsko pozorište SKC-a iz Kragujevca, sa predstavom po tekstu Ištvana Erkenja „Totovi“ u režiji Kostadina Stojadinova.

U studentskoj selekciji: Teatar Kumanovo iz Kumanova, sa predstavom po tekstu Ljudmile Razumovske „Draga Jelena Sergejevna“ u režiji Keti Dončevske Ilić i Nezavisna trupa iz Banjaluke, sa predstavom po tekstu Biljane Srbljanović „Porodične priče“ u režiji Dragane Đedović.
Selektorka festivala bila je Tijana Grumić, mlada dramaturškinja i dramska spisateljica iz Beograda.

U pratećem programu festivala održana je tribina pod nazivom „Umetnost bez kompromisa“ u organizaciji portala „Hoću u pozorište“, a učesnici su bili: Milena Bogavac, dramaturškinja, Zdravko Petrović, direktor KC Bečej i Milena Dragićević Šešić, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu; ekološka radionica i dečja predstave pozorišne trupe „Poletarac“ iz Beograda; glumačka radionica „Gluma kao akcija duha“, moderatora Dušana Matejića, doktoranta na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu; Stand-up veče Srđana Dinčića; koncert filmske muzike „Kvarteta Uvertira“ iz Loznice.

Moderator okruglog stola bila je Milena Bogavac, dramaturškinja.

Stručni žiri je radio u sastavu: Ivan Tomašević, glumac – predsednik žirija, Slađana Kilibarda, rediteljka, Sanja Radišić, glumica, Olivera Guconić, glumica i Uroš Novović, reditelj.

NAGRADE 1. INTEF FESTIVALA

Nagrade stručnog žirija

IZ OBRAZLOŽENJA STRUČNOG ŽIRIJA:

„Prvo, još jedna pohvala za organizatore koji su predstave razvrstali u dve kategorije. Predstave studenata glume i predstave amaterskih, omladinskih pozorišta, tako da mladi mogu da gledaju jedni druge, da upoređuju svoje predstave i glumačka ostvarenja, ali da se nagrade ipak dodeljuju u dve kategorije.
Imali smo zadovoljstvo da na jednom mestu vidimo razne pristupe, razne koncepcije, od klasičnog do savremenog – angažovanog pozorišta. Mislimo da je to pravo bogatstvo, ne samo za publiku, nego i za mlade glumce i reditelje. Imali su priliku da razmene razna iskustva i da obogate svoja znanja.
Ali, baš zbog te raznolikosti ponuđenih predstava, žiriju nije bilo lako da donosi odluke, nije ni malo lako bilo, što se kvaliteta tiče uporediti glumačka i rediteljska ostvarenja u različitim formama koje smo gledali. Možda bi bila i preporuka za sledećeg selektora da o tome povede računa.
Posle pažljivog analiziranja svake predstave, svakog glumačkog ostvarenja koje smo videli, žiri je doneo sledeće odluke. „

Nagrade za predstave studenata glume

Nagrada za najbolju žensku ulogu:
Milica Glogovac za ulogu Nadežde u predstavi “Porodične priče” nezavisne produkcije iz Banjaluke
(Odluka je doneta jednoglasno)

Nagrada za najbolju mušku ulogu- ravnopravno dele:
David Ilik za ulogu Volođe u predstavi Draga Jelena Sergejevna Teatarskog studija i Teatra Kumanovo i
Nemanja Bajić za ulogu Vojina u predstavi “Porodične priče” nezavisne produkcije iz Banjaluke
(Odluka je doneta većinom glasova žirija)

Nagrada za najbolju predstavu:
“Porodične priče” nezavisne produkcije iz Banjaluke
( Odluka je doneta jednoglasno)

Nagrade za omladinske predstave

Nagrada za vizuelni identitet “ VLADISLAV LALICKI “
Predstavi “Hajde da ne žmurimo” Omladinska scena pozorišta “Janko Veselinović” iz Bogatića
(Odluka je doneta jednoglasno)

Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu “ANA MILANOVIĆ”
Juliji Vučković za ulogu Agike Tot u predstavi “Totovi” Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac
(Odluka je doneta jednoglasno)

Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu “CANE FIRAUNOVIĆ”
Mladenu Jurišiću za ulogu Srče u predstavi “Hajde da ne žmurimo” Omladinske scene pozorišta “Janko Veselinović” iz Bogatića
(Odluka je doneta većinom glasova članova žirija)

Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu “BRANKA CRNOMARKOVIĆ”
Jovani Đorđević za ulogu mama Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš
( odluka je doneta jednoglasno)

Nagrada za najbolju mušku ulogu “MILENKO ZABLAĆANSKI”
Milošu Uniću za ulogu Beber Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš
( Odluka je doneta većinom glasova članova žirija )

Nagrada za najbolju režiju “ALEKSANDAR ACA OGNJANOVIĆ”
Dušanu Matejiću za predstavu “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš
(Odluka je doneta jednoglasno)

Nagrada “VOŽD” za najbolju predstavu
“Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš
(Odluka je doneta jednoglasno)

Nagrade žirija učesnika

Nagrada za NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE
Jovani Đorđević za ulogu mama Zeko u predstavi “Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš.

Nagrada za NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE
Juliji Vučković za ulogu Agike Tot u predstavi “Totovi” Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac

Nagrada za NAJBOLJU PREDSTAVU
“Mamin dašak u svemiru” Akademskog pozorišta SKC Niš